SİSTRE CİLA UYGULAMASI
SİSTRE CİLA UYGULAMASI VE AŞAMASI
Sistre Cila Nedir?
Sistre cila masif parke, lamine parke, lambiri döşeme, tik, deck gibi % 100 doğal olan ahşapların zamanla üzerindeki cilanın eskimesi, kararması, çizilmesi, çürümesi gibi gözünüze kötü görünen etkenin sistre ve sistreden sonra üzerine vurulan cilaların hepsine sistre cila işlemi denmektedir.
Sistre Cila Nasıl Yapılır?
1. Aşama: Sistre cila uygulaması öncelikle zemini sistre ye hazırlamak için boşaltıyoruz, daha sonra sistre makinamız la uygulamaya geçiyoruz. Sistre işlemi ilk önce 40’lık zımpara ile yapıyoruz. 40’lık zımpara zemin üzerindeki tüm çizikleri, lekeleri ve eski cilayı kazımamız için kullanmış olduğumuz kalın zımpara dır. Bu zımparalama da çok önceden oluşmuş çiziklerin giderilmesini yapıyoruz fakat çizik çok önce olmuşsa ve sizde parkelerinizi temizlerken sulu bezle yapmışsanız o çizilen alan yıllarca suyu emmesinden dolayı parkeyi çürütmüş olma imkanı vardır ki buda çizik sistre de gider fakat çizilen alanın nemi belli olabilmektedir.
2. Aşama: İlk kat zımparadan biraz daha ince zımpara olan 80’lik zımpara ile yapılmaktadır. Bu katta ilk kattan kalan kalın zımparanın izlerinin kaybolması için yapılır ve bu katta çıkan tozun macun yapımında kullanılması için tozunun alınması işlemidir. Fakat biz her zaman son kat zımpara da ki tozu kullanmaktayız hem daha ince hem de daha iyi sonuç elde etmemize yardımcı olmaktadır.
3. Aşama: Bu aşamada zamanla ve yılların vermiş olduğu hava şartlarından dolayı araları açılan parkelerinizin ara boşluklarını doldurma işlemidir. Bu işlem elde etmiş olduğumuz tozun yardımıyla macun hazırlıyoruz bu tozu tutkal, vernik ve tiner yardımıyla yapıyoruz sadece tutkalla da yapılabilmektedir. Fakat bu üçlü karışım olmadan sadece tutkalla yapılan macunun zamanla boşalması gibi etkenler görülebilmektedir. Eğer ara boşluklar fazla ise masif parke yardımıyla aşırı boşluklara parke yaparak kaybediyoruz.
4. Aşama: Bu aşamada Sistre makinasının duvar dipleri ve kolon aralarına yanaşmayan kısmını kenar alma makinası yada spiral yardımıyla alıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unusur kenarı kaçlık zımpara ve ne kadar alınması gerektiğidir. Eğer işinde uzman kişiler tarafından alınmaması kenarların derin yada yüksek gibi kot farkı ve balans olma gibi etkenler doğuracağını ve bu olumsuz etkenlerin ise cila vurulduktan sonra oyuk gibi görünmesine neden olmaktadır. Sizlere tavsiyem sistre burada anlatmış olduğum kadar basit bir uygulama değildir.
5. Aşama: Son kat zımparalama işlemi, bu işlemi 120’lik ya da 150’lik zımpara ile yapıyoruz. Bu katın amacı hem parkenin özünü hemde macunun fazlalıklarını ve ikinci kat zımparanın izlerini kaybetmemize ve pürüzsüz bir zemin elde etmemize yarayan uygulamadır. Bu uygulamada biz ustaların dikkat ettiğimiz püf noktası sistre makinasının her yere gelmesi yada gidip gelirken başladığımız yere kadar gelmemizdir geri gelirken eğer başladığımız yere gelmeden motoru kaldırırsak cilada sürülünce iz kalması muhtemeldir.
6. Aşama: Astar aşaması bu aşama asıl parkelerin korunması için ciladan da önemli kalkandır. Kalkandır diyorum çünkü astar dediğimiz madde parkelerinizin böceklenmesi, kurtlanması, çürümesi aklınıza gelebilecek ne kadar parkeye zarar etken varsa hepsinden koruyan bir kalkan görevi üstlenmektedir. Astar uygulamasını sadece su bazlı cilalarda yapmıyoruz bunun sebebi ise su bazlı cilalar da koruyu madde içerisinde olmasıdır. Astarı vurunca kuruması için zaman tanıyoruz. Astar kuruduktan sonra parkeleriniz pütür pütür olur bu normaldir. Biz bu pütürü yok etmek için 0 el zımparası kullanmaktayız. El zımparasını elimizle yaparak kaygan bir zemin haline getiriyoruz ve daha sonra cila uygulamasına geçiyoruz. Ama cila uygulamasına geçmeden zemini çok iyi derecede toz kalmayacak gibi temizliyoruz.
7. Aşama: Cila aşamasıdır. Bu aşamada piyasada çok çeşit cila bulunduğun dan siz müşterilerimizin aklı her zaman karışmaktadır şu cilayı mı kullansak bu cilayı mı aslında bizler kullanmış olduğumuz ahşap malzemenin değerini bilmediğimizden hep ucuzuna kaçmaktayız. Atalarımız ne demiştir ucuz etin yahniside ucuz olur. Bu işin espirisi öncelikle sizlere şunu söylemeliyim çizilmeyen cila yoktur fakat dirençli cilalar vardır. Bunlar konutlarda ve trafiği yoğun olan mekanlara göre ayrılmaktadır. Sizlere cila seçiminde yardımcı olmaktayız. Cila işlemi seçmiş olduğunuz cilaya göre kaç kat vurulacağı belirlenir. Her kat cila uygulamasında el zımparası şarttır bunun sebebi ise el zımparası yapmadan cilalarda pul pul soyulma kaçınılmaz olmakla beraber bütün eşyanızı da mahvedebilir.